Beskyt din hørelse – ellers risikerer du at lide høretab

10 februar 2018 Astrid Pedersen
Beskyt din hørelse - ellers risikerer du at lide høretab

Menneskekroppen er forunderlig og i stand til at hele på mange måder. Brækker du en knogle i dit ben eller din arm, vil den – medmindre der er tale om et yderst kompliceret brud – vokse sammen i løbet af nogle uger. Og får du en hudafskrabning eller et snitsår, vokser det hurtigt sammen igen – i mange tilfælde uden at efterlade synlige ar. Ja, selv leveren er i stand til at regenerere sig selv på helt utroligt vis.

Så smukt står det desværre ikke til med din hørelse. Høresansen er opbygget omkring et særdeles fintfølende apparatur, som samtidig er meget skrøbeligt. Kroppens mindste knogler findes i øret, og kan næppe ses med det blotte øje. Og i selve øregangen er det en veritabel hær af sensoriske hår, som bærer lyden frem til hjernen. Når du udsætter dine ører for høje lyde eller konstant larm, beskadiges de små fimrehår – og de vokser ikke ud igen. Derfor er der ingen vej tilbage, når du først har smadret din hørelse, og enten fået en hørenedsættelse eller udviklet en tinnitus.

Hvordan kan jeg undgå nedsat hørelse?

Først og fremmest er det vigtigt at være opmærksom på, hvad du udsætter dine ører for, såvel i det daglige som i forbindelse med for eksempel koncerter eller fester. Jo oftere, du befinder dig i et forum, hvor støjen har taget overhånd, des mere sandsynligt er det, at du udvikler en høreskade. Du bør holde øje med tidlige symptomer, så som tabet af evnen til at høre, hvad andre mennesker siger, trangen til at skrue højt op for fjernsynet, eller en vedvarende ringen eller susen for ørerne, når du lægger dig til at sove. Oplever du et eller flere af disse symptomer, bør du få foretaget en høretest for at klarlægge, om du har tabt noget af din hørelse. Og så skal du træffe de nødvendige foranstaltninger, som for eksempel at iføre dig høreværn, når du er til koncert eller på job.

Leder du efter en god løsning, så kan din hørelse Hørecenter i Århus kan hjælpe med en gratis høretest.

Flere Nyheder

image

25 september 2017

"Nye" gulve: Tjek!

image

24 marts 2015

lyngbyapotek.dk