Find din rette yoga form

31 marts 2018 Astrid Pedersen
Find din rette yoga form

Blandt de motionsformer, som har allerstørst effekt på smidigheden og bevægeligheden i hofter, ryg og nakke, finder vi yoga. Yoga har gennem de seneste år vundet utroligt stort indpas i den vestlige verden. Og det er ikke helt uden grund. Foruden de rene motionsegenskaber, har yoga også en positiv effekt på kroppens generelle stress niveau, og kan bidrage til at vi kobler bedre ud efter endt arbejdsdag. Mange bruger også yogaøvelser til at forberede sig på dagens strabadser, før de tager af sted om morgenen. Og det giver en verden af mening at brige kroppen i balance, inden vi skal ud af døren.

Hvad er yoga?

Yoga er, i sin grundform, et system af bevægelser og åndedrætsøvelser, som kan hjælpe os med at fokusere og balancere vor indre såvel som ydre fysik og mentalitet. Yoga stammer fra Indien, og er mere end 5000 år gammelt, og er konstrueret til at øge kropsbevidstheden, samtidig med at udøveren får sin daglige motion. I modsætning til hård fysisk træning, bringer yoga ikke adrenalin op i kroppen. Man kan sagtens få blodet til at rulle med yoga – især de mere dynamiske varianter, som for eksempel Ashtanga yoga og Vinyasa yoga – men yoga er ikke resultatorienteret eller konkurrencepræget.

Når man dyrker yoga, handler det i høj grad om at finde sin indre balance og styrke sin egen energi. Mange vælger at dyrke yoga på hold sammen med andre, og dette kan man sagtens få rigtig meget ud af. Hvis alle i lokalet deler den samme målsætning om at fokusere på yogaøvelserne og holde koncentrationen, bliver energien også derefter.

Forskellige yoga discipliner

Yoga er ikke bare yoga. Der fines utroligt mange variationer – og i det følgende vil vi gennemgå de allermest kendte og populære.

    1. 1. Ashtanga yoga Ashtanga yoga er en forholdsvis ung yogaform – ikke mere end knap hundrede år gammel. Dette system er udviklet med henblik på at styrke krop og sjæl på én gang. Ashtanga yoga er en dynamisk yogaform, som typisk består af serier på et antal stillinger, som man skifter imellem til åndedrættets takt. Ashtanga yoga er også kendt som Power yoga i sin moderne form.
    2. 2. Hatha yoga I forhold til Ashtanga yoga, har Hatha yoga større fokus på det rent meditative, og er en meget blidere yogaform. I Hatha yoga holdes stillingerne typisk i længere tid, og der er ikke samme dynamik. Hatha yoga er en god yogadisciplin for dig som begynder, så du kan blive fortrolig med stillingerne, førend du kaster dig ud i et Ashtanga eller Vinyasa flow.
    3. 3. Iyengar yoga er, i lighed med Ashtanga yoga, et relativt ungt system, som bygger på de traditionelle yogastillinger. Hovedtanken ved Iyengars system er, at alle skal kunne være med, uanset skavanker eller alder. Derfor gør dette system brug af såkaldte ”props”, det vil sige udstyr i form af stole, pøller, bælter, klodser og tæpper, som understøtter kroppen og hjælper udøveren til at komme rigtigt ind i – og ud af – stillingerne.

Du kan læse mere om, hvilken yoga, der passer bedst til dig, på joga.dk

Flere Nyheder

image

25 september 2017

"Nye" gulve: Tjek!

image

24 marts 2015

lyngbyapotek.dk