Håndlavet sixpence – hvad er historien bag?

27 August 2020 Silje Hansen

editorial

En af de ting som for alvor har fået renæssance hos mænd er sixpencen. Det gælder både for mænd i storbyen, mænd på landet og generelt for mænd i alle aldre. Og det er nu heller ikke så underligt. Det er nemlig en særlig kasket, som ikke kun har et lækkert design, men som også kan give en smule skygge for solen.

Historien bag sixpencen

Selvom det nok er de færreste, som tænker på den historie, der er bag deres påklædning, så er det værd kort at fortælle om, hvornår den først blev introduceret. Sixpencen går nemlig en del år tilbage. For at være helt præcis, skal vi tilbage til 1500-tallet. I denne tid blev det besluttet, at alle mænd og drenge skulle bære en sixpence hver søndag og ellers på helligdage. Derfor blev der også arbejdet vældig meget på, at få lavet kasketten.

Navnet kommer af, at kasketten oprindeligt blev syet sammen af seks forskellige stykker stof. De seks stykker, oversat til “six pieces” på engelsk, har man i Danmark valgt at kalde for sixpence. Kasketten har nemlig forskellige navne alt efter, hvilket land man kommer til. 

Spoler vi frem til 1900-tallet, så var sixpencen ekstra anvendt i friluftslivet og selvfølgelig også i arbejdslivet. I dag behøver der naturligvis ikke være nogen anledning, når den skal på. Mange bruger den derfor også, fordi de kan lide den designmæssigt. 

Du kan få en håndlavet sixpence

Hvis du gerne vil have en sixpence, hvor der er kræset ekstra meget for detaljerne, så skal du have en håndlavet sixpence. Der findes nemlig forskellige firmaer, som har et bredt og lækkert udvalg af de populære kasketter i mange forskellige udseender – og som selvfølgelig er lavet i hånden. Gå derfor også gerne på udkig, indtil du finder lige den model, du synes bedst om.

More articles