Husk at holde dit danske ved lige, når du har lært det

03 August 2021 Anders Lundtang Hansen

editorial

Der er mange ting, som man siger, at man aldrig glemmer, når man først har lært dem; men samtidig kan man jo også sige, at hvis man virkelig øver sig på noget, forbedrer sig, tilpasser sig udviklingen med videre, så bliver man nærmest ekspert til det.

Men omvendt kan man så også slække så meget på noget, at man dårligt benytter det nogensinde igen, så det kan ses, at man ikke rigtig kan huske, hvordan man gør.

De fleste af os har lært at cykle fra små, men hvis vi så ikke rigtig har gjort det i årtier, så kan man godt se, hvis man pludselig hopper op på den jernhest, at man lige skal finde sig til rette og huske, hvordan man gør.

Her oplever man forskellen på en, der kan og holder det ved lige, og en, der slækker på det, så det næsten ryger ud i glemslen.

Lad ikke dit danske blive sløret

De fleste af os danskere skulle lære dansk, fra vi var helt små, for ellers kunne vi ikke begå os i samfundet, hvor vi skulle holde til.

Men hvis man så flytter til et sted i verden, hvor man ikke snakker dansk, så får man måske ikke brugt det eller opdateret ens ordforråd.

Så oplever man måske endda med tiden, at man til sidst ikke kan tale det længere, så man bare bruger det sprog fra det område, man nu bor i.

Den slags kan både ske for folk, der har lært dansk fra spæd, og så helt frem til, at de skulle lære dansk af en anden årsag.

Hvis man først har fået det lært, så er det jo en god idé at holde ved lige, så man ikke spildte tiden på at lære det i sin tide – og måske også spildte pengene på det.

More articles