Lasagne og dens mange variationer
Hvem har ikke på et tidspunkt i deres liv smagt en lasagne hos andre eller lavet den selv?
Denne ret med sin oprindelse i Bologna i Italien har været serveret i mange danske hjem, siden de italienske retter gjorde deres indtog i det danske køkken for flere årtier siden på linje med, da øllen fik konkurrence fra vinen herhjemme.
Generelt kendetegner det italiensk mad, at det er en slags oplagt løsning til det evige spørgsmål: “Hvad skal vi have til aftensmad i dag?” hvor man gerne vil lave en ret, der kan passe sig selv, men som man selv kan variere efter lyst og smag.
Tænk på bare spaghetti, pasta carbonara og pizza for at nævne nogle få retter fra Støvlelandet. Alle retterne, inklusiv lasagne, er blevet lavet med kærlighed og finesse, og så har vi danskerne taget det til os og i nogle tilfælde forsimplet og forenklet retterne sydfra.
Heldigvis kan man tilbageerobre retten i eget køkken og gøre den nuanceret og spændende igen, selvom lasagne bestemt er en ret, der ikke kræver alverdens kræfter at lave og kan mætte mange munde, hvorfor det er en fordelagtig ret at lave, hvis man får mange gæster.
Den klassiske lasagne laves med kød, pastaplader og bechamelsauce, men siden mange danskerne har prøvet retten i deres liv, er der også mange personlige holdninger til, hvordan den skal laves. Specielt mængden – eller mangel på samme – af bechamelsaucen kan være en kilde til diskussion.
Men der findes også en afart af lasagne, der er helt fri for kød, og den ret bliver da også meget rammende kaldt grøntsagslasagne. Den kan laves, så det fremstår tydeligt, at her udelukkende er tale om grønne ingredienser, men der kan også være tale om indhold af quorn eller lignende, der måske kan snyde øjnene for gæsterne, men det nogle gange kan man godt smage, at der ikke er tale om dyrebaseret kød i retten.
Uanset hvad, så ønsker vi dig held og lykke med retten.