Tiden er moden til vinteropbevaring af båd i Sønderjylland

14 February 2020 Anders Lundtang Hansen

editorial

Hvis du har en båd, en sejlbåd, en jolle, et mindre skib eller bare en båd af en art, der ikke ligefrem er en isbryder, og som du ejer privat og således ikke er en større færge eller containerskib, og du bor i Sønderjylland, så skal du nok overveje vinteropbevaring af båd i Sønderjylland.

Og hvorfor skal man så det?

Hvis du ejer sådan en båd, skib, kano eller jolle, og du holder af den, så kender du nok godt svaret selv, men for lige at gentage det for dig eller forklare det til læsere, der ikke er bekendt med søfartslivet og glæden ved det maritime liv.

For modsat for eksempel udvalgte sommerhuse, som man kan bo i hele året, så har mange både ikke godt af at ligge i havnen hele året nede i vandet, hvor der selvfølgelig er en undtagelse i form af en husbåd.

Selvom vi gennem de sidste par vintre overordnet set har haft nogle milde vintre, så ved man aldrig, hvornår det hele vender, og vi kan opleve nogle isvintre, hvor havnene som det første iser til, fordi vandet er relativt lavt her.

Specielt lystbådshavne er udsatte her, og man skal ikke undervurdere kraften fra is her, for den kan blive virkelig brutalt og krænge sig ind i selv de mest solide både, når den forøges i størrelse fra at være vand.

Meget lidt kan klare sig af materialer mod isen, og specielt ikke materialer, der ikke er gode til at være fleksible.

Læs bare i annaler af historier om skibe og mandskabe i selv de daværende mest imponerende og vilde skibe er blevet taget til fange og måtte overvintre langt væk hjemmefra – og måske døde undervejs.

Så grelt sker det næppe med din båd, men hvis du gerne vil være sikker på, at den er klar til foråret, så skal den op af havnen til vinteropbevaring.

More articles