Hold varmen med en varmepumpe

21 November 2022 Niels Geckler

editorial

Hvis dit hus varmes op med et oliefyr, kan der meget vel være penge at spare ved at skifte til en panasonic varmepumpe af typen luft til vand.

Stigende energipriser får nok mange husejere til at tænke ekstra meget over billige måder at varme huet op på. Særligt nu hvor vinteren er på vej. En løsning kunne være en varmepumpe, der anbefales af mange eksperter i det tilfælde, hvor man ikke har mulighed for at få fjernvarme, der ellers betragtes som den generelt set billigste form for opvarmning.

luft til luft varmepumper er de billigste om de som stiller færrest krav ved installering. Men det kan være vanskeligt at opvarme større huse med en pumpe af luft til luft typen. Her vil en luft til vand pumpe ofte være det rette valg. Den koster noget i anskaffelse, men det skulle gerne tjene sig ind i løbet af nogle år.

Panasonic varmepumpe

Sådan virker luft til vand varmepumpen

En luft til vand pumpe består af en udvendig del, der ses som en stor hvid metalkasse med en blæser/indsugning på. Derfra går kabler ind i huset til den indvendige del af anlægget. Der sker det, at varmen trækkes ud af luften og overføres til en væske, der sendes rundt i radiatorerne. Derfor skal man have gammeldags radiatorer med væske i eller gulvvarme med væske i rørene for at kunne slutte luft til vand anlægget til. Ellers må man have det installeret.

Tilsvarende hvis man vælger et anlæg af typen jord til væske, eller jordvarme som det også kaldes. Her lægger man slanger ud under jorden på et større areal og trækker varmen ud af jorden. Anlægget fører varmen fra jorden over til væsken, der sende rundt i radiatorerne, i stedet for at et oliefyr for eksempel varmer væsken op inden den cirkuleres i radiatorerne.

More articles